De Jaargids 2019

Ritske: 'In Alkmaar heb je zoveel mooie plekjes om te fotograferen’

Ritske heeft dé foto gemaakt die voorop de AlkmaarPas 2019 staat! Hoog tijd om eens met Ritske te praten over Alkmaar, zijn liefde voor fotografie en natuurlijk dé foto!

Even voorstellen
Ritske Velstra is woonachtig in Heiloo en was vanaf 1990 werkzaam bij de gemeente Alkmaar, momenteel is hij met pensioen. Ritske: ‘tijdens mijn werk in Alkmaar liep ik met collega’s in de pauze altijd een rondje door te stad. Je ziet op die manier super veel van de stad en je komt op plekken waar je normaal niet zomaar komt. In Alkmaar is zoveel gebeurd, de geschiedenis vertaalt zich in de gebouwen, dat interesseert mij.’

Fotografie
Ritske is al sinds zijn achtste jaar met fotografie bezig. ‘Ik was altijd al bezig met foto’s maken en ontwikkelen. Inmiddels heb ik zes camera’s versleten, het is een uit de hand gelopen hobby’ grijnst Ritske. Hij heeft altijd zijn camera bij zich. ‘De mooie plekken in de stad zitten in mijn hoofd. Ik fiets langs die plekken en bekijk dan of ik er een mooie foto van kan maken. Je kunt ieder seizoen mooie foto’s maken. Zoals nu in de herfst staat de zon iets lager, hij is warmer en je krijgt andere kleuren. Zomers is het licht vaak erg hard. Fotograferen gebeurt vaak spontaan, alle omstandigheden moeten op dat moment goed zijn.’

Meer dan een hobby?
Fotograferen doet Ritske met name hobbymatig, maar krijgt af en toe ook opdrachten. ‘Voor 500 jaar de Grote Kerk heb ik bijvoorbeeld een aantal foto’s gemaakt en vlak na mijn pensioen kreeg ik een opdracht om panden in Alkmaar te fotograferen. Ik fotografeer voornamelijk landschap, natuur en architectuur, maar ik wil mij nu ook verder ontwikkelen in het maken van portretten. Dat is toch een ander vak, het is moeilijk om mensen te fotograferen dus dat wordt mijn nieuwe uitdaging!’ vertelt Ritske.

‘Je maakt de foto’s voor jezelf, maar je laat het uiteraard ook aan anderen zien. Het is altijd leuk als foto’s gewaardeerd worden. Zo heb ik in 2009 een prijs gewonnen voor de een foto van galopperende paarden op het strand. Deze foto hebben ze enige tijd gebruikt als bestickering voor de stadsbussen in Alkmaar. Dat is natuurlijk super leuk!’

Vertel eens meer over dé foto!
De foto die is gebruikt voor de AlkmaarPas is gemaakt op de Zijdam in Alkmaar. Ritske: ‘De foto komt uit september 2015. Al fietsend langs dit plekje, zag ik stilstaand water en een mooie zon. Het is een karakteristieke plek, de kleuren maakt het plaatje bijzonder en het Huis met de Kogel is erg bekend bij velen. Ik had mijn camera uiteraard bij me, de omstandigheden waren perfect en het is de foto geworden die ik wilde hebben.’

Tips voor mooie plekjes in Alkmaar?
‘In Alkmaar heb je zoveel mooie plekjes om te fotograferen’, vertelt Ritske. ‘De Hofjestocht is erg leuk, met name het Wildemanshofje is fotowaardig. De accijnstoren is altijd gaaf (tip: loop eens een stukje door langs het water naar de Boompoortsbrug), de Waagtoren en ook de Schermerpoort is prachtig. Maar ook de Eilandspolder is grandioos en De Rijp is zowel in de zomer als in de winter een plaatje. Wanneer je een vaartocht door de Alkmaarse grachten maakt, zie je ook veel mooie plekjes. Voor toeristen natuurlijk geweldig. Zelf zit ik ook af en toe op het water’ geeft Ritske aan. ‘Zelf heb ik natuurlijk ook mijn favoriete foto’s. Ik heb mooie foto’s gemaakt van de Grote Kerk, de Oudorperpolder, het Raadhuis in de Rijp en een aantal gave foto’s op het strand.’

Bekend met de AlkmaarPas?
Ritske: ‘Ik ben zeker bekend met de AlkmaarPas, al moet ik eerlijk zeggen dat ik hem afgelopen jaar pas voor het eerst goed heb gebruikt. De pas heb ik gebruikt voor de bioscoop, het Biermuseum, in diverse restaurants en cafés en bij een aantal winkels. Zelf denk ik dat veel mensen niet precies weten hoe hij werkt en wat je er allemaal mee kunt doen, wellicht een verbeterpunt. In 2019 ga ik de AlkmaarPas zeker weer aanschaffen.’

  

  

Voordeel ontvangen in je mailbox?

Meld je aan voor de AlkmaarPas mail

Ontdek Alkmaar voordelig met de AlkmaarPas

Op vertoon van de AlkmaarPas krijg je korting bij meer dan 300 Alkmaarse winkels, restaurants en culturele instellingen.