Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over de gratis AlkmaarPas (voor mensen met een minimum-inkomen).

> Heb je de AlkmaarPas gekocht en heb je een vraag, kijk dan bij de meest gestelde vragen voor kooppashouders

Ik heb geen AlkmaarPas ontvangen, wat nu?
Denk je vanwege je inkomen in aanmerking te komen voor een gratis AlkmaarPas? Vraag hem dan aan bij de Gemeente Alkmaar. Als je een inkomen hebt onder 120% van het bijstandsniveau krijg je de pas dan binnen 6 weken gratis toegestuurd. Er staat digitaal een budget op deze pas.

Hoe betaal ik met het digitale tegoed dat op de AlkmaarPas staat?
Heb je de AlkmaarPas gratis gekregen? Dan staat er een tegoed van op de pas. Kijk hier hoe je kunt betalen met het digitale tegoed.

Hoe kan ik met mijn digitale tegoed buskaarten van Connexxion bestellen?
Vraag buskaarten aan via het buskaartenformulier. Je ontvangt de buskaarten dan per post. Het benodigde tegoed wordt automatisch van je pas afgehaald. 
Je kunt ook tegoed voor buskaarten inwisselen op het kantoor van Alkmaar Marketing/de AlkmaarPas. Dit kan op dinsdag en donderdag tussen 14.30 en 16.00 uur.
Je kunt voor maximaal € 80,- buskaartjes aanschaffen.

Klopt het dat kinderen meer AlkmaarPas-tegoed krijgen?
Ja, kinderen tussen 4 en 12 jaar hebben in 2017 een tegoed van € 135,-. Jongeren tussen 12 en 17 jaar hebben een tegoed van € 285,-op hun pas. € 135,- hiervan is 'Kinderen doen mee-tegoed' . Kinderen doen mee-tegoed kan alleen uitgegeven worden bij sport- en cultuurverenigingen. Kinderen tussen 4 en 18 jaar krijgen daarnaast nog € 57,- shoptegoed.

Wat is het shoptegoed en waar is het voor bedoeld?
Het shoptegoed is een extra tegoed van € 57,-. Kinderen tussen 4 en 17 jaar ontvingen dit in juli 2017. Van het shoptegoed kunnen o.a. schoolspullen en kleding gekocht worden. Lees hier alles over het shoptegoed voor kinderen.

Mijn kind heeft geen shoptegoed ontvangen, wat moet ik doen?
Is het kind tussen 4 en 17 jaar en heeft het nog geen shoptegoed ontvangen? Neem dan contact op met de AlkmaarPas via info@alkmaarpas.nl of (072)5112254.

Klopt het dat ouderen extra AlkmaarPas-tegoed krijgen?
Ja, dat klopt. Had u op 1 januari 2017 de AOW-leeftijd? Dan is uw tegoed dit jaar geen € 80,- maar € 160,-.

Ik ben mijn AlkmaarPas kwijt of hij is gestolen. Hoe krijg ik een nieuwe pas?
Meld dat je de pas bent kwijtgeraakt via (072)5112254. De oude pas wordt dan geblokkeerd, en na ongeveer 6 weken krijg je een nieuwe toegestuurd. Op deze nieuwe pas staat het tegoed dat je nog over had.

Ik wil mijn tegoed gebruiken, maar het bedrag dat ik moet betalen is meer dan er op mijn pas staat. Moet ik dan zelf bijbetalen?
Ja, als het bedrag hoger is dan het bedrag dat nog op je pas staat, moet je de rest zelf betalen.

Moet ik mijn tegoed allemaal bij één organisatie inleveren?
Nee, je kunt zelf beslissen hoe je je tegoed wilt gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen het tegoed bij twee verschillende organisaties of verenigingen in te leveren. 

Ik wil met mijn tegoed iets in een winkel kopen, kan dat?
Je kunt met je AlkmaarPas-tegoed betalen bij de Kringloopwinkel Alkmaar en de kledingwinkel Dreamcatcher vintage. Verder kun je met het Alkmaarpas-tegoed niet in winkels betalen. (Uitzondering hierop is het shoptegoed dat kinderen tussen 4 en 18 jaar hebben ontvangen.)

Ik wil mijn tegoed op een plek gebruiken die niet in het boekje staat. Kan dat?
Neem contact op met Alkmaar Marketing via tel 072-5112254. Eventueel kan geregeld worden dat deze organisatie voortaan ook AlkmaarPas-tegoed accepteert.

Kan ik mijn tegoed inwisselen voor geld?
Nee, het tegoed kan niet worden ingewisseld voor geld.

Kan ik mijn tegoed overdragen of aan iemand anders geven?
Nee, het tegoed staat op naam en kunnen dus niet gebruikt worden door iemand anders. Wel kun je jouw tegoed gebruiken om activiteiten voor je kinderen t/m 11 jaar te betalen, bijvoorbeeld diplomazwemmen.

Ik heb mijn contributie al betaald, en zie nu pas dat ik met AlkmaarPas-tegoed had kunnen betalen. Wat moet ik nu doen?
Het tegoed op de pas van 2017 is geldig t/m 31 december 2017. Heb je de contributie al betaald voor het seizoen 2016/2017, neem dan contact op met je vereniging en vraag of je alsnog met AlkmaarPas-tegoed kunt betalen. De AlkmaarPas stort het al betaalde bedrag (met een maximum van € 80,-) dan terug op je rekening.

Tot wanneer is het tegoed op mijn pas geldig?
Tot 31 december 2017.

Een organisatie uit het boekje wil mijn tickets niet accepteren. Wat moet ik doen?
Meld dit bij de AlkmaarPas via (072) 511 22 54 of info@alkmaarpas.nl

Kan ik met mijn AlkmaarPas-tegoed ook een sportpaspoort voor mijn kinderen kopen?
Ja. Met de AlkmaarPas kun je met korting een sportpaspoort kopen, ook voor je kinderen tot 12 jaar. Met een sportpaspoort kun je voordelig zwemmen en schaatsten. Het sportpaspoort is verkrijgbaar aan de kassa van de zwembaden en de ijsbaan. 

Welke regelelingen zijn er naast de AlkmaarPas nog meer in de gemeente Alkmaar?
Er zijn verschillende regelingen voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Kijk op www.alkmaar.nl/rondkomen voor 11 handige tips.